Başkan Candan :

Başkan Candan : " Hz. Mevlâna, Eserleriyle, İlmiyle İrfanıyla İnsanlığa Rehber Olmuştur "

Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, ölüm gününü yeniden doğuş, sevdiğine yani Allah’ına kavuşmak olarak nitelendiren Hz. Mevlâna ’nın  747 . Vuslat Yıl Dönümü  sebebiyle bir mesaj yayımladı.

Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, Hz. Mevlâna 'nın 747. Vuslat yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajında,  Hz. Mevlâna ’nın, eşsiz yaşantısı, değerli fikirleri ve eserleriyle, hikmetli söz ve öğütleriyle sadece kendi zamanına değil tüm zamanlara ve sadece kendi topraklarına değil, tüm dünyaya ışık saçan bir fikir adamı olduğunu vurguladı.

Başkan Candan mesajında şu ifadelere yer verdi :

“Eserleriyle, ilmiyle irfanıyla insanlığa rehber olan, Yüce Yaradan’a olan bağlılığını, sadakatini eserleriyle aktaran Hz. Mevlâna , ilahi yolculuğunu “Hamdım, Piştim, Yandım” sözleriyle bizlere özetlemiştir.

O öldüğü zaman sevdiğine, yani yaradanına kavuşacaktı. Onun için Mevlâna ölüm gününe düğün günü veya gecesi manasına gelen "Şeb-i Arus" diyor, “Hakk’a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” olarak gördüğü ölümünün ardından dostlarına üzülmeyin diyerek vasiyette bulunarak; “Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir” diye sesleniyordu.

'Şu toprağa sevgiden başka bir tohum ekmeyiz' diyen, insana özgü sevgiyi ,ilahi sevgi ile bütünleştirerek yaşama potasında eriten,”mânâ âlemi”nin gönül eri Hz. Mevlâna, insanların kin ve nefretten arınarak akılla ve aşkla yüceleceğine ve ilâhi sevgiye erişeceklerine inanmıştır.

Hz. Mevlana; Başucu niteliğindeki eserlerinde hoşgörü, tevazu, cömertlik, şefkat ve merhamet konularında ders niteliğinde öğütlerde bulunarak, tüm insanlığa yol gösterici olmuştur. O’nda ümitsizliğin tortusu yoktur. O’nun kapısından karamsarlık ve çaresizlik girememiştir. Gerçekten de ’Bizim dergahımız umutsuzluk dergahı değildir’ seslenişi fazilet dolu, iman ve heyecan yüklü mücadele ruhunun, imrenilecek duruşunun özetidir.

Bu yıl ana tema olarak belirlenen ' İhsan Vakti ' sözlerinin  manasında  yatan "İnsan yeter ki iyilik arasın, onda kötü bir şey kalmaz" düşüncesinin vesileysiyle,   arayan sen ol, bulan sen. Tanıyan sen ol, kucaklayan yine sen.  Bu düşünce ile Hz. Mevlâna'nın  vuslat yıldönümünü, her renkten insanı kucaklayan  Mevlana şehri Konya'mızın manevi atmosferinde bir kez daha yaşayacağız.

Bu yıl, hoşgörü şehri Konya'mızda vefatını Allaha kavuşmak, yani 'Vuslat' olarak nitelendiren Hz. Mevlana'yı  pandeminin gölgesinde anacağız.  Hoşgörünün ve şevkatin timsali  Hazreti Mevlâna’yı Hakk’a yürüyüşünün seneyi devriyesinde tekrar rahmet ve hürmetle anıyor; onun şahsında ilmi, idrak ve irfanlarıyla gönüllerimizi aydınlatan tüm manevi rehberlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz.”